Rakousko - kuchyně

19. února 2006 v 18:04 | ejnis |  Referáty
KUCHYNĚ
Ve všech průvodcích po Rakousku je kulinářské umění zdejších hospodyň stavěno na přední místo, a to zcela právem. Ne náhodou se v rakouské kuchyni střetávají vlivy mnohonárodnostní monarchie, která po staletí formovala kulinářské dovednosti.
Rakouská kuchyně je nám velmi blízká, pokrmy jsou stejné, nebo velmi podobné pokrmům českým. Rakouských specialit je tu celá řada - všichni z nás jistě znají vídeňský řízek, oblíbené jsou i tyrolské špekové knedlíky se zelím, vídeňské tvarohové knedlíky, císařský trhanec, žemlovka, kynuté knedlíky s povidly, jablkový závin, jablka v županu, Sachrův dort, vídeňská káva a mnohé jiné rakouské dobroty.
Charakteristika rakouské kuchyně
Rakouská kuchyně je prostě a jednoduše excelentní. Ať totiž zamíříte do jakékoliv restaurace, všude vám připraví skutečné pochoutky. Pravdou ale zůstává, že rakouská kuchyně je jakousi křižovatkou, na které se setkávají německé, italské, maďarské a samozřejmě české pokrmy. Nejčastější položkou v jídelníčku Rakušanů zůstává maso, ale ani vegetariáni nemusí zoufat. I pro ně se tu totiž najde mnoho dobrého.
Maso
O vídeňském řízku (v originále Wiener Schnitzel) se říká, že je nejtradičnějším ze všech tradičních rakouských jídel. Ve skutečnosti je to trochu jinak, protože načervenalý řízek z telecího masa ve skutečnosti pochází z Milána. Vyhlášeným a vskutku tradičním pokrmem je oproti tomu například Tafelspitz, hovězí špička vařená v zeleninovém vývaru s bramborem a zeleninou. Občas se k ní přidává výborně chutnající jablečný křen.
Tyrolské knedlíky a Spätzle
Tiroler Knädel jsou vlastně knedlíky z uzeného masa, slaniny a vajec. Spätzle jsou potom těstovinové halušky se sýrem nebo zelím. Ať už jsou s jakoukoliv příchutí, vždy je na nich bohatá porce dozlatova osmažené cibulky. Její používání ve velkém množství je typické pro rakouskou kuchyni - například u vídeňského guláše nebo vídeňské roštěné. Pokrmy se s oblibou připravují na husím sádle.
Ryby
Oblíbeným pokrmem v Rakousku jsou ryby. Mnoho Rakušanů dává přednost dováženým obyvatelům moře (chobotnice, kalamáry, tuňáci apod.), ale ochutnat můžete i ryby z rakouských vod. Počítejte však s tím, že jsou poměrně drahé. Pokud budete pobývat u horských alpských jezer, určitě ochutnejte alpského sivena (Seibling), který se podává připravený na mnoho různých způsobů. Pro oblast Wachau je zase typický osmažený kapr nebo na roštu opečený candát s tatarkou.
Uzeniny
Samostatnou kapitolou jsou různé druhy párků a klobás (Würstl). Pochutnat si můžete například na pálivých párcích, dlouhých bílých vinných klobásách i malých párečcích, klausovkách.
Sladkosti
Dobré jídlo by měl korunovat sladký moučník. Pokud patříte mezi jejich ctitele, budete mít v Rakousku plné ruce a oči práce s výběrem. Pokud si neobjednáte zrovna světoznámý Sachrův dort (Sachertorte), můžete sáhnout po tyrolských nebo salcburských nocích, palačinkách či po tzv. opilém kapucínovi. To je vlhký moučník s alkoholem.
Nápoje
Oblíbeným nápojem Rakušanů je pivo, které je oproti našim českým pivům velmi sladké. Nejznámější rakouská piva jsou Gässer, Zipfer a Schwechater, které se běžně čepují v restauracích a barech.
Rakouská vína jsou velmi chutná. Hlavním lákadlem milovníků vína je tzv. heurigen, což je mladé víno z aktuální sklizně. Ostatním alkoholickým nápojům kralují různé likéry a pálenky, často dovážené.
Typickým rakouským nápojem je káva, která se podává na mnoho způsobů. Když se posadíte do kavárny, můžete si vybrat například kávu mocca (černá překapávaná káva), brauner (mocca s mlékem), melange (káva s našlehaným mlékem), kapucin (káva s našlehaným mlékem a trochou čokolády) nebo třeba einspäner (vídeňská káva). Pokud do kávy rádi přimícháváte alkohol, můžete zvolit masagran (studená káva s maraskinem), fiakr (mocca s rumem) či mocca gespritzt (mocca s koňakem). Variant s alkoholem je samozřejmě velmi mnoho.
Jídla v restauraci
Restaurací je v Rakousku velmi mnoho. Například Stehbeisel jsou malé hospůdky "na stojáka", v nichž si můžete objednat kromě piva i různé rychlé pokrmy, například knedlíky s vejci nebo karbanátek s bramborem.
Proslulé po celém světě jsou rakouské kavárny. Jsou velmi svébytné, útulné a pobyt v nich je velkým zážitkem. Ve vídeňských kavárnách se podává typická vídeňská snídaně, která je příjemným začátkem dne. Obvykle se skládá z kávy nebo horkého čaje, pečiva, másla, marmelády a vejce natvrdo.
A pokud vám v Rakousku půjde především o popíjení a méně o stravování, můžete zavítat do typických podniků Heuriger, kde se kdysi podávalo právě mladé víno heurigen.
Vídeňské laskominy
Servírka je u vás dřív, než si stihnete pročíst lístek. Můžete dostat malinké expreso, třeba i s mlékem zvlášť. Za chvíli je na stole alpakový tácek s okrajem jako z krajky, na něm krajkový ubrousek, v šálku káva, džbáneček s mlékem a samozřejmostí je zde ke kávě i sklenice vody.
Z nabízených sladkostí si můžete vybrat známý dort Esterházy. Je složený z několika vrstev oříškového těsta, spojených lahodným krémem a politých cukrovou polevou s čokoládovým zdobením. Z Vídně je však pochopitelně nemožné odjet bez ochutnávky Sachrova dortu.
Geniální Sacher
V roce 1832 pracoval ve Vídni šestnáctiletý kuchtík Franz Sacher. Dal se najmout do služeb kancléře Metternicha a samozřejmě toužil nějak zaujmout. Kancléř často pořádal noblesní večírky pro vídeňskou smetánku a své evropské partnery. Franz proto vytvořil dort přelitý tlustou vrstvou čokolády a plněný meruňkovou marmeládou. A byl tak na světě vynález, srovnatelný snad jen s objevem plísně na camembertu. Jeho syn pak v roce 1876 založil honosný hotel Sacher a ten dnes patří k Vídni stejně neodmyslitelně jako obří kolo v Prátru. Hotel má pět hvězdiček a jako jediný právo na označení Sacher Torte.
Vídeňský řízek
Sachr dort
Vídeňská káva
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 eva a paja eva a paja | 3. prosince 2006 v 12:57 | Reagovat

hej ty piiii....seres me stim tvojim :-! blogem je to ee fuj :D to mas za to ze tu nemas rakouské typické vanocni pokrmy na .....:P

2 Roman Roman | 22. listopadu 2007 v 13:22 | Reagovat

Mate toho tady malo Romanek

3 borec borec | 9. října 2008 v 17:22 | Reagovat

kokote máš toho málo

4 Hej borče Hej borče | 23. listopadu 2008 v 15:11 | Reagovat

chci videt tebe....

5 pgjjfbndq pgjjfbndq | E-mail | Web | 8. května 2009 v 0:14 | Reagovat

56tQKC  <a href="http://lcgbgmrghalt.com/">lcgbgmrghalt</a>, [url=http://mqvtnnlqhlgm.com/]mqvtnnlqhlgm[/url], [link=http://uxtppcvxmhyh.com/]uxtppcvxmhyh[/link], http://hfxmfoahncxs.com/

6 kpjrjvutt kpjrjvutt | E-mail | Web | 23. května 2009 v 18:16 | Reagovat

ugQqLu  <a href="http://dvanhcxcleie.com/">dvanhcxcleie</a>, [url=http://efahipxfvrxm.com/]efahipxfvrxm[/url], [link=http://oytisyfedhlz.com/]oytisyfedhlz[/link], http://qbjfogwyttta.com/

7 ghdpohm ghdpohm | E-mail | Web | 9. června 2009 v 17:48 | Reagovat

6mINq6  <a href="http://psbxwpfpakul.com/">psbxwpfpakul</a>, [url=http://ctnozhcpmdqn.com/]ctnozhcpmdqn[/url], [link=http://ajovrjoboffg.com/]ajovrjoboffg[/link], http://mvcabugaluyo.com/

8 Iris09 Iris09 | Web | 8. května 2013 v 18:58 | Reagovat

Jo, to se hodí, potřebuju to do školy :)

9 tatar tatar | 17. června 2013 v 9:05 | Reagovat

Wiener Schnitzel

10 tatar2 tatar2 | 17. června 2013 v 9:06 | Reagovat

drste hubu

11 Annalovevo Annalovevo | 27. února 2016 v 20:29 | Reagovat

[8]: já taky...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama